ATLES Fisioteràpia - Centelles - Berta Noguera Barcons - Fisioteràpia - Punció seca

Inici / Fisioteràpia / Punció seca

Punció seca

Què és?

 

És una tècnica de fisioteràpia que consisteix a provocar un espasme local en els punts gatell dels músculs, utilitzant una agulla. La punció seca és part essencial per al tractament de la síndrome de dolor miofascial.

 

 

Com funciona?

 

La síndrome de dolor miofascial (SDM) és el conjunt de signes i símptomes produïts pels punts gatell miofascials (PGM). Un punt gatell miofascial és un focus hiperirritable dins d’una banda tensa d’un múscul esquelètic.

 

El punt gatell o «trigger ponit» d’un múscul, sol ser dolorós i davant l’estímul de compressió manifestar dolor referit llunyà del múscul. Cada múscul té les seves localitzacions comunes dels punts gallets i zones de dolor referit.

 

A nivell bioquímic, un PGM es produeix per una contracció coordinada i mantinguda de diferents sarcomeres, a través del procés de lliscament de Huxley (Huxley i Hanson, 1954). Les fibres del múscul reben un impuls nerviós que causa l’alliberació dels ions calci emmagatzemats en el múscul. En presència de la font energètica dels músculs, coneguda com ATP, els ions Calci s’uneixen als filaments d’Actina i Miosina per formar un enllaç magnètic. Aquest enllaç provoca l’escurçament de les fibres, donant lloc a la seva contracció. Quan l’impuls nerviós acaba, es relaxant les fibres musculars. Els seus elements elàstics fan retrocedir els filaments a la seva longitud sense estar en contracció, és a dir, en repòs.

ATLES Fisioteràpia - Centelles - Berta Noguera Barcons - Fisioteràpia - Punció seca
La finalitat principal d’aquesta tècnica és buscar una resposta espasmàtica local a través d’una agulla.

Així, quan el cervell vol moure un múscul, envia un missatge a través d’un nervi motor. Aquest produeix l’aparició de l’Acetilcolina (ACh). Aquest produeix un augment de l’activitat de la sarcómera. Produint l’alliberació dels ions de Calci. La contracció s’acaba quan els ions de Calci es dissocien de la Troponina, restaurant l’acció inhibitòria de la Troponina-Tropomiosina. El filament d’Actina llisca cap enrere i el múscul s’allarga, obtenint la relaxació d’aquest.

 

El PGM apareix quan es produeix una aportació constant de ions calci produint l’escurçament permanent del sarcòmer. Aquest fet, té lloc pel “bloqueig” de la placa motora provocant la contracció constant del múscul. Aquest per la falta de la inhibició dels ions Calci, acaba provocant l’aparició del PGM.

 

És aquí on entra en joc la Punció Seca. La finalitat principal d’aquesta tècnica és buscar una resposta espasmàtica local a través d’una agulla. Parant la disfunció de la placa motora mitjançant la ruptura mecànica de les fibres i/o plaques motores afectades i que la resposta espasmàtica produeix una neteja de les substàncies nocives i sensibilitzants que es troben en els PGM.

Les tècniques d’ATLES fisioteràpia

ATLES Fisioteràpia - Centelles - Berta Noguera Barcons - Fisioteràpia - Punció seca

Punció seca

És una tècnica de fisioteràpia que consisteix a provocar un espasme local en els punts gatell dels músculs.

ATLES Fisioteràpia - Centelles - Berta Noguera Barcons - Fisioteràpia - Kinesiotape

Kinesiotape

Kinesiotape atorga estabilitat i suport als músculs i articulacions sense restringir el rang de moviment.

ATLES Fisioteràpia - Centelles - Berta Noguera Barcons - Fisioteràpia - Drenatge limfàtic

Drenatge limfàtic

El drenatge limfàtic manual és una tècnica que es realitza amb les mans a través de moviments molt suaus.

ATLES Fisioteràpia - Centelles - Berta Noguera Barcons - Fisioteràpia - Tècniques miotensives i d'energia muscular

Tèc. miotensives

Les tècniques miotensivas i manipulatives són tècniques directes de contracció i relaxació muscular.

ATLES Fisioteràpia - Centelles - Berta Noguera Barcons - Fisioteràpia - Indiba

Indiba

INDIBA és un corrent electromagnètic que desencadena les respostes naturals de regeneració, reparació i defensa del cos.

Open chat
1
Hola!
Et puc ajudar?